E for energirenovering
En foruroligende stor andel af Danmarks energiforbrug bliver i dag anvendt i bygninger. For at vi kan overholde målsætningen om at omstille Danmarks energiforsyning til vedvarende energi allerede i 2050, skal der virkelige ske noget med energiforbruget i diverse bygninger.
De største syndere er de bygninger, der er bygget for mere end 20 år siden. Det er desværre rigtig mange. Bygninger har en lang levetid, og dem der blev bygget for 50 år siden, står der formentlig stadig om i 2050. Derfor er det så vigtigt, at den enkelte borger sørger for, at sin bolig er energivenlig. Det kan dog sagtens lade sig gøre – vi guider dig.
Indholdsfortegnelse
Hvorfor energirenovering?
Der er virkelig mange grunde til at energirenovere og ikke særlig mange til ikke at gøre det. Først og fremmest har klimaet brug det. Derudover er det jo ikke ligefrem en dårlig ting at få besparelser på varmeregningen.
Hvis du allerede overvejer at modernisere i form af en klassisk renovering, bør du tænke i energirenovering. Det kan være, at du vil forbedre akustikken med et akustikloft? I så fald kan du, når du nu alligevel er i gang, også tænke i energioptimering. Det er nemlig her, det virkelig kan betale sig.
Fordele ved energirenovering
- Sundere indeklima og mere komfort
- Besparelser på varmeregningen
- Moderne arkitektoniske løsninger
- Højere salgsværdi
- Lavere udledning af CO2
- Gode finansieringsmuligheder (kommer vi mere ind på senere)
Hvad kan jeg energirenovere?
I lang tid inddelte man energirenovering ind i to kategorier; boligens klimaskærm og diverse installationer. På det seneste er man dog begyndte også tale om en adfærdsregulering. En konstruktiv adfærd er forudsætningen for, at man kan være energivenlig.
Du kan et eller sted meget vel have en energivenlig bolig, men rigtig dårlige energivaner. Hvad kan du selv gøre? stile efter en indetemperatur på 20-21 grader, slukke for standby-strøm eller løbende sørge for servicetjek af diverse installationer og så videre.
I forhold til selve renoveringen er det som sagt boligens klimaskærm og installationer, der er kategorierne.
Boligens klimaskærm
Boligens klimaskærm, også kaldet facaden, er det der adskiller ude- og indemiljøet. Det er loft- og tagkonstruktioner, facaden, vinduer og døre. Det er gulvet, kælder, ventilation og tætning.
En af de klassiske klimaskærms-tiltag er en hulmursisolering. Som navnet antyder, er det en isolering af hulrummet mellem yder- og indervæggen. Med nye tekniske apparater er det blevet muligt at gøre det meget mere effektivt. I dag kan sådan et tiltag blive færdigt på en lang eftermiddag, og med det meget isolerende materiale, papiruld, der bliver sprøjtet ind i hulrummet, er det også utrolig energieffektivt.
Installationer
Tiltag vedrørende installationer omhandler varmeanlægget og elforsyningen. Hertil er nok det mest effektive tiltag en installering af et solcelleanlæg. Men mindre tiltag kan også gøre en forskel. Det kan være en udskiftning af radiatorventiler og såkaldte termostatstyringer.
Finansiering af energirenovering
Som sagt er finansieringsmulighederne rigtig gode ved en energirenovering. Samfundet vil gerne have, at den enkelte energirenoverer og har derfor gjort det mere attraktivt.
Du kan først og fremmest søge om lån hos banker og realkreditinstitutter. Der er dog lidt forskel på disse to lånemuligheder. Renten er som regel lavere hos institutterne, hvor oprettelsesgebyret til gengæld også er væsentligt højere. Størrelsen på lånet afgør, hvor det er mest fordelagtigt at låne.
Hvis det du skal gøre er presserende, eller der lige pludselig kommer nogle ekstraudgifter, kan du overveje at skrive ’lån penge billigt’ i Google, for derefter at blive præsenteret for såkaldte hurtig-lån. Her skal du selvfølgelig ikke låne store beløb, men det er en rigtig god mulighed for at dække noget her og nu.
Du kan også søge om tilskud hos energiselskaber og hos håndværkerne i form af et håndværkerfradrag.