Hvad skal man kigge efter, når man vælger bordrundsav?

Indholdsfortegnelse

Skal man ud og investere i en bordrundsav er der en del forskellige ting man skal tage højde for. Hvad er formålet? Hvad skal man bruge den til? Hvor meget skal man bruge? Spørgsmålene hober sig op, og det kan derfor være svært at overskue præcis, hvad de forskellige maskiner kan. Derfor er formålet med denne artikel, at give det fulde overblik over hvad man skal kigge efter, når man skal erhverve sig en bordrundsav.

 

Et godt udgangspunkt er at kigge på forskellige tests af bordrundsave. Der er nemlig rigtig mange gode test af maskiner rundt omkring på internettet, hvor de forskellige save bliver testet igennem af professionelle som kigger på deres effekt og ydeevne. Et godt eksempel er f.eks. denne bordrundsav test fra Haveunivers: http://haveunivers.dk/bordrundsav-test

Specifikationer man skal holde øje med

Alle bordrundsave uanset producent kan noget forskelligt og egner sig til forskellige opgaver. Nogen er specielt avanceret og passer bedst til professionelle håndværkere, mens andre egner sig klart bedst til hjemmebrug. Her giver vi et kort overblik over, hvilke specifikationer man skal kigge efter, når man investerer i en bordrundsav.

 

  • Effekt

Effekten er den maksimale ydeevne, som bordrundsaven kan præstere. Det er angivet i Watt og jo højere watt bordrundsaven har, desto kraftigere er den motor som sidder i saven. Afhængigt af formålet så er effekten blandt de bedste bordrundsave mellem 1.400 og 2.200 watt.

 

  • Bordstørrelse

Bordstørrelse angiver, som navnet antyder, dimensionerne på savens bord. Det kan ofte – ikke i alle tilfælde, men ofte – sige noget om, hvor stor saven er. Jo større bord, som er tilknyttet saven jo større effekt.

 

  • Omdrejningstal – ubelastet

Det ubelastede omdrejningstal kan fortælle, hvor hurtigt klingen på saven kører uden at blive belastet af materialer. Omdrejningstallet fortæller noget om, hvor kraftigt bordrundsaven skærer. Omdrejningstallet falder dog en smule, når det kommer i kontakt med materialer, men er generelt en glimrende indikator på savens styrke.

 

  • Savklingens omkreds

Omkredsen på savklingen er på langt de fleste (og bedste) maskiner mellem 250-260 mm. Det gælder i hvert fald for alle de store producenter som for eksempel DeWalt og Bosch.

 

  • Hældningsindstilling

Hældningsindstillingen fortæller, som navnet indikerer, hvorvidt det er muligt at justere hældningen på saven, samt hvor meget. Indstillinger er som regel angivet i grader.

 

  • Vægt

Bordrundsavens vægt angiver, hvor tung maskinen er – og dermed også hvor nem eller svær den er at flytte. Der er mange bordrundsave som vejer mellem 35-40 kg, men det er også muligt at få glimrende bordrundsave, som ikke vejer mere end 25 kg.

 

  • Maksimalt skærekapacitet, højre & Maksimalt skærekapacitet, venstre

Den maksimale skærekapacitet er angivet i milimeter, men det er ikke altid angivet på alle maskiner hvad skærekapaciteten er, til højre og til venstre.

Hvilken en skal man vælge?

Hvilken en af bordrundsavene skal man så vælge? – Det kommer helt an på, hvad formålet er. Prisen er nemlig også en faktor i udvælgelsesprocessen – og hånden på hjertet – en maskine af den kaliber kan være en dyr investering. Derfor kan det anbefales at kigge en test eller to igennem, før man beslutter sig for hvilken bordrundsav man skal vælge.

You may also like...