Varmepumpe – Vejen til billig varme
For blot nogen år siden var der ikke meget energi udnyttelser i markedets varmepumper, men som tiden er gået er udviklingen på det område eksploderet. I dag snakker vi om en udnyttelsesgrad på 4. Det betyder, at hvis man sammenligner med den mere traditionelle el-varme, så er vil man få 4 gange så meget varme for hver gang man investere 1 krone.
Indholdsfortegnelse
Hvad skal du vælge?
Men det er ikke nemt, at vælge den rigtige model for samtidigt med at udviklingen er eksploderet, så er antallet af modeller på markedet gået samme vej. Man tror vejagtigt at Energimærkningen med A er det bedste på markedet. Sådan forholde det sig faktisk langt fra. I 2012 kom der en ny energimærkning af varmepumper, som skabte en udvidet energimærkning. I denne ny ordning er der bla. Kommer A+++ som den højeste score på den skala. Det er dog ikke det eneste man vælge model ud fra, der er nemlig og så det man på dansk kalder sæson opdelt normerings koefficient, som er en anden graduering af udnyttelsesgraden i pumperne, men set over en hel sæson hvor temperaturen jo giver en del udsving.
Hvis du er i tvivl om hvilken model der passer til dit behov, så tag et kig forbi varmepumpe-guide.dk, hvor du med sikkerhed kan finde masser af information om de forskellige modeller, men også om dine behov.
Hvad er ulemperne ved en varmepumpe?
For at din investering skal kunne give varme, så skal der være noget energi i luften den kan udnytte. Oversat til noget vi alle kan forholde os til, så sker i der i takt med at ude temperaturen falder og en gradvis for mindskning af varmepumpen evne til at lave varme. På et tidspunkt kan der blive så koldt udenfor at varmepumpen simpelthen ikke kan lave mere en 18.-20 grader indenfor. Heldigvis kan de mest moderne varmepumper i dag sagtens følge med helt ned til -35grader, og det er alligevel sjældent, at vores klima i Danmark er så ekstremt.
Hvilke typer varmepumper findes der?
Jordvarme, som er en af de mere populære løsninger hvis man alligevel bygger nyt hus, er en type varmepumpe der henter energien ud af nedgravet rør. Her Cirkulærer der en væske som høster den varme der ligger begravet i haven. Det man skal være opmærksom på med denne type anlæg er, at det under ingen omstændigheder må underdimensioneres, det kan nemlig betyde at der kommer permafrost i jorden – hvilket så betyder at dit anlæg ikke længere vil være i stand til at udnytte jordens energi.
Luft til vand er ligesom luft til luft et anlæg der udnytter energi i luften udenfor. Forskellen i de 2 typer anlæg er, at luft til vand omsætter energien til varme i vand, imens luft til luft har udblæsning af luft inde i huset. Vand modellen er typisk koblet på radiatorer eller gulvvarme, hvor luft til luft har en inde del der omsætter energien til varme udblæsning.
For at det skal give bedst muligt afkast, så kan det være en god ide at få efterisoleret huset. Nybygget huset skal i dag have 550mm isolering på loftet, imens ældre huse fra 70’erne kun er isolering med 100mm, det er en stor forskel hvor der kan være mange penge at spare. Vil du gerne have rådgivning her, så kan du besøge hotpaper.dk som er eksperter i isolering.
Når vi nu er i gang med isolering, så er en overset isolering mulighed fundamentet. Igen hvis man kigge på ældre huset, så har mange et fundament med dårlig isolering. Umiddelbart lyder det måske som et stort projekt at pille hele gulvet op for at isolere fundamentet, og det er da heller ikke den vej jeg synes man bør gå. Faktisk er der mulighed for at gøre det udefra, hvilket vil give en stor og mærkbar effekt.