Undgå madspild – køb smart ind
Julen er en overflodstid og højsæson for madspild. En undersøgelse fra 2014 viste, at hver eneste danske husstand i gennemsnit smider mad ud for 700 kr. hver jul. Det er ofte rester fra julebordet, som ikke bliver spist, og derfor ender i skraldespanden. Og selvom de fleste gemmer maden i køleskabet, ryger den som regel i skraldespanden efter et par dage alligevel.
Hvis du vil spare lidt på skraldespandsfyldet i år og i stedet bruge pengene på gode gaver til familien, giver vi dig her et par tips til, hvordan du undgår madspild.
Planlægning, planlægning, planlægning
At stoppe madspild handler i høj grad om planlægning. Det er heldigvis ikke svært at tænke lidt fremad, når man først er blevet opmærksom på problemet. For det første kan du tænke madspild ind, allerede når du planlægger julemaden. Er det for eksempel nødvendigt at have 3-4 slags kød, og får I egentlig spist både brunede kartofler, hvide kartofler, rødkål og asier? Mange vil ikke undvære nogen af de klassiske retter juleaften, men det er desværre en af de største kilder til madspild.
Samtidig er man ofte bange for, at der skal være for lidt mad, og derfor ender man med at købe alt for meget. Her er det en god idé at tænke over, hvad I kan bruge resterne af julemaden til, så I undgår at smide det ud. For eksempel kan du bruge resterne fra rødkålen til en lækker rødkålssalat, og de hvide kartofler kan bruges på en let kartoffelmad inden de mange julefrokoster.
Gem maden længere
Det kan dog være svært at vænne sig til, at madresterne ikke automatisk skal smides ud, så snart de har stået i køleskabet i et par dage. Undersøgelsen fra 2014 viser nemlig også, at mange ikke ville spise julemaden den 27. Hvis maden har stået i køleskabet siden juleaften, er der dog ikke noget at være bange for. Hvis du er i tvivl, så brug næsen. Så længe maden lugter og smager, som den skal, er der ikke noget at være bange for.
Vælg det rigtige køleskab
Det kan også være en fordel at tænke i madspild, når du skal købe nyt køleskab. Hvis du ved, at du har tendens til at købe en hel masse mad, som du ikke når at få spist, kan det være en fordel at købe et mindre køleskab (se for eksempel her). Ofte bugner køleskabet nemlig af mad, og der kan nærmest være til flere uger. Det øger risikoen for madspild i sidste ende.
Det er dog også vigtigt at være opmærksom på, at der er mange gode grunde til at købe stort ind en gang om ugen, i stedet for at lave slat-indkøb i løbet af ugen. Her kan et lille køleskab komme til kort, så husk altid at vælge køleskab ud fra dine behov.