Sovesofa guide – Sådan vælger du den rigtige sovesofa

Set ud fra et praktisk synspunkt er der ikke mange møbler, der kan konkurrere med en sovesofa. Det er møbel, der bidrage til en fleksibel, men samtidig behagelige indretning af eksempelvis et børneværelse eller en stue, hvor der sommetider kan være behov for ekstra soveplads i forbindelse med overnattende gæster, og i denne sammenhæng er en sovesofa ideel.

En sovesofa viser dog ikke kun sit værd i form af praktiske funktioner, der gør det muligt at fremtrylle ekstra soveplads, men også i forbindelse med ganske almindelig afslapning foran TV’et, hvor du enten kan følge med i din yndlingsserie eller spille PlayStation/Xbox – endnu en grund til at en sovesofa er god til børneværelset.

Sovesofaer findes i mange forskellige designs, størrelser, farver og prisklasser, men det forhøjer blot chancen for, at du finder den helt perfekte sovesofa. Det store udvalg af sovesofaer (særligt hos diverse danske webshops) giver dig muligheden for at være meget kritisk med hensyn til valget af din kommende sovesofa og du kan dermed være helt sikker på, at du kan finde en model, der passer til din øvrige indretning i boligen.

Det viser også, at du har gennemtænkt din indretning og at sofaen passer ind er typisk prikken over i’et – hvad end det er i stuen, på børneværelset eller måske i gæsteafdelingen.

Indholdsfortegnelse

Hvilke fordele er der ved en sovesofa?

Der er mange fordele forbundet med en sovesofa, og det er du med garanti allerede klar over, for ellers var du ikke gået på jagt efter én. Når du køber en sovesofa, så får du praktisk talt en sofa, der kan benyttes døgnet rundt – nat som dag. Det betyder også, at den både kan være relevant i eftersøgningen på en sofa eller en ekstra soveplads, da du får begge dele i én og samme løsning, hvilket er praktisk.

Mange benytter sig af deres sovesofaer i forbindelse med overnattende gæster, eftersom de kan bruges som ganske almindelige sofaer, når der ikke er gæster på besøg, der skal bruge dem, men hvis du står i en situation, hvor det er nødvendigt at fremtrylle et par ekstra sovepladser, så er sovesofaen løsningen på dit problem. Det er selvfølgelig også essensen bag sovesofaen, der er særdeles multifunktionel og praktisk.

Derudover, så fylder en sovesofa (i opslået tilstand) ikke mere end en almindelig sofa gør, hvilket er særdeles praktisk, da du dermed slipper for at have en stor seng stående, så blot udfylder unødvendig gulvplads, der sagtens kunne have været brugt til andet eller blot været frit og dermed givet mere luft i rummet.

sovesofa

Hvis sovesofaen ikke bruges særlig ofte af overnattende, så kan den også sagtens placeres steder i boligen, hvor den er mest praktisk som en sofa, da det giver bedre muligheder for udnyttelse af afslapningsfunktionen. Hvis den kun bruges sjældent, så er det heller ikke noget problem, at du er nødsaget til at rykke med lidt lamper og sofaborde, før der bliver plads til den udslåede sovesofa. Det beviser blot, at der er tale om et multifunktionelt møbel, der kan tilpasses til mange størrelser, lokaler såvel som behov og præmisser.

Hvis du ikke er interesseret i, at dyner og puder skal ligge fremme på din sovesofa (det er du nok ikke, for det er ikke synderligt praktisk eller kønt at kigge på), så findes der heldigvis en lang række varianter med indbyggede opbevaringsrum under madrassen, hvor der er masser af plads til henholdsvis dyner og puder.

Hvis du bliver forelsket i en sovesofa, hvor der ikke er disse indbyggede opbevaringsrum, så kan du med fordel investere i nogle eksterne kasser, der kan køres ind under sofaen eller blot opbevare dyner og puder i et andet lokale, der kun bruges til opbevaring eller have dem liggende i et skab i nærheden af sovesofaen, så det er nemt at hive frem, når det skal bruges. Det anbefales dog at vælge en sovesofa, hvor der er opbevaringsrum, da det gør sofaen endnu mere multifunktionel og pladsen udnyttes bedst muligt.

Hvordan vælger jeg den rigtige sovesofa?

Der er mange forskellige parametre og forhold, der skal inddrages og overvejes grundigt, når du skal investere i en sovesofa. Der kan ikke svares direkte og entydigt på, hvilken form for sovesofa, der er den bedste, eftersom det i allerhøjeste grad er en individuel beslutning og afhænger meget af hvilke øjne, der ser på den respektive sovesofa.

Og dertil skal det selvfølgelig også overvejes hvorvidt en bestemt sovesofa vil være ideel for den pågældende persons kropsbygning, så han eller hun kan få en god og stabil søvn. Nedenfor kan du blive meget klogere på, hvad du skal have fokus på i processen til at finde frem til den bedste sovesofa for dig, dit barn eller hvem end, der skal have den.

Det første scenarie, der skal overvejes er hvorvidt du ønsker en sovesofa, der er blød eller hård, hvor du skal være forberedt på, at din personlige vægt skal inddrages i denne beslutning. Den samme tommelfingerregel med hensyn til blød-versus-hård gør sig gældende i forbindelse med køb af sovesofaer, hvorfor det anbefales at personer med en høj vægt bør gå efter en hårdere variant, mens personer med en lavere vægt skal forsøge at finde en blød sovesofa.

Det er ikke sikkert, at denne sovesofa skal bruges til dagligt i forbindelse med søvn, men det er dog fortsat essentielt at vælge sovesofa efter din vægt, eftersom du med stor sandsynlighed vil bruge den i dagligdagen, når du ser TV eller læser.

Det næste relevante parameter er prisen. Dette handler både om, hvor meget du er villig til at investere, men også om finde en sovesofa, der giver værdi for pengene. Hvad end for et køb du foretager, så handler det naturligvis også om at lave en rationel investering og dermed få mest muligt for pengene.

Det betyder også, at det ikke altid er den klogeste beslutning at vælge det billigste alternativ, da du altid vil opleve en bedre kvalitet og en mere komfortabel oplevelse, hvis du vælger en dyrere variant. Det er naturligvis en god idé at holde øjnene åben med hensyn til gode tilbud på sovesofaer, men det er dog ikke altid, at heldet falder til din side, men i denne sammenhæng er det også vigtigt, at du ikke blot vælger en sovesofa fordi den er på tilbud.

Ydermere, så skal du også beskæftige dig med størrelsen af din kommende sovesofa (eller sovesofaer, hvis du skal bruge mere end én). Som udgangspunkt, så er en sovesofa ikke større end en almindelig sofa, når den ikke er foldet ud, men efter du folder den ud, så bliver den naturligvis større og der er derfor også brug for en større flade til at stille sovesofaen på.

Du skal derfor evaluere hvorvidt du har gulvplads nok, der var du skal have din sovesofa stående, men samtidig også vurdere om der er plads nok til en sovesofa, der rent faktisk har en passende størrelse til vedkommende, der skal benytte sig af den.

Det er vigtigt, at du ikke springer let over dette parameter, eftersom du skal være helt sikker på, at anskaffe dig en sovesofa i en optimal størrelse, så det ikke ender med, at dine overnattende gæster, dine børn eller dig selv får ødelagt sin nattesøvn af en sovesofa, der ikke er stor nok. Vælg derfor også hellere en sovesofa, der er for stor end for lille, hvis du har pladsen til det. Vil du gerne have et overblik over nogle af de forskellige modeller indenfor sovesofaer, der er mulighed for at finde, så kan du helt klart få meget ud af at tage et kig her.

sovesofa test

Valg af fjedertype er vigtigt

Ligesom når du køber en almindelig seng, så er det vigtigt at have fokus på valget af fjedertype. Der er ingen tvivl om, at det er det vigtigste parameter i forbindelse med købet af såvel en sovesofa som en ganske almindelig seng.

Grunden til, at det er så vigtigt, at du er særligt opmærksom på fjedertypen er, at det er afgørende for den komfort du oplever, når du gør brug af sovesofaen – både når du sidder i den og når du ligger på den. Der er i øjeblikket tre fremtrædende fjedertyper på det danske marked, der skiller sig ud fra mængden ved at være markant bedre og yde en sublim komfort. Der er tale om henholdsvis multipocket, pocket og bonell.

De tre fjedertyper kan faktisk rangeres som de nævnes ovenfor, eftersom multipocket er den bedste og den fjedertype, der giver den bedste komfort, mens bonell er den fjedertype, der giver den værste komfort af de tre nævnte typer. Måden hvorpå dette måles er ved at evaluere hvor tæt fjedrene sidder og dermed også hvor mange støttepunkter, der opnås indenfor et bestemt område.

Multipocket klarer sig uden tvivl bedst på denne skala, da de fleste sovesofaer med denne fjedertype har omtrent 500 fjedre pr. m2, og det er med til at sørge for, at din kropsvægt bliver fordelt ligeligt på madrassen, hvilket giver en sublim komfort. Ved bonell får man typisk ikke mere end mellem 100 og 150 fjedre pr. m2, hvorfor denne fjedertype slet ikke er i nærheden af, at kunne hamle op med multipocket.

Ikke at det kan anbefales på nogen som helst måder, men hvis du alligevel vælger det billige alternativ og dermed en sovesofa med bonellfjedre, så bør du som minimum vælge en madras, der har et dobbeltlag. Det hænder sommetider at de to lag kan forbedre den dårlige kvalitet i fjedrene og dermed gør det en kende mere komfortabelt at sove på den respektive sovesofa.

Anbefalingen herfra lyder dog på, at du bør vælge en sovesofa, der er udstyret med multipocketfjedre – eller som minimum med pocketfjedre, der er en lidt dårligere variant af multipocketfjedre og ligeledes også den fjedertype, der lagde grundlaget for multipocket, hvorfor den kan tolkes som lillebror til multipocketfjedertypen.

sovesofa test

Skal din sovesofa have en chaiselong?

Det bliver i stigende grad mere og mere populært blandt danskerne at vælge sovesofaer, der er blevet udstyret med en chaiselong, da det er en både fleksibel og moderne løsning, der passer godt ind i stuen eller på gæsteværelset.

Vælger man en sovesofa med chaiselong, så kan man i mange tilfælde også slipper for at skulle folde sin sovesofa ud, eftersom chaiselongen er en form for forlængelse af sofaen og dermed bliver det også muligt at kunne ligge begge veje i sofaen uden problemer, og det betyder så, at det ikke altid er en nødvendighed at slå sovesofaen ud, omend det nok er mere komfortabelt at have mere plads at sove på frem for blot en chaiselong.

Det er dog ikke kun set ud fra et praktisk synspunkt, at det er en god investering, at købe en sovesofa med en chaiselong, for det er for tiden også meget moderne med denne slags sofaer i de danske hjem. Åben hvilket som helst dansk boligmagasin og du vil med garanti finde et par gode eksempler på boliger, hvor der er gjort kreativ og moderne brug af en sofa- og eller sovesofa med en chaiselong.

Det er naturligvis også én af grundene til, at det er blevet så populært at have en chaiselong, da danskerne gerne vil være med på moden og indrette deres bolig på moderne vis. Ydermere, så kan en sofa med chaiselong også benyttes af flere personer på én gang, hvilket også er meget praktisk.

Der er ligeledes også rigtig mange af de sofaer med chaiselongs, der er at finde på det danske marked, som er vendbare, hvilket gør det muligt at vende dem og tilpasse dem efter dine behov. Det gør blot sovesofaen endnu mere praktisk og fleksibel, eftersom man kan placere den som man vil og på en sådan vis at den harmonere med den øvrige indretning og stemmer overens med beboernes behov.

Dertil er det oftest også nemt at flytte sin chaiselong om på den anden side af sofaen, da den hverken er fastspændt eller lignende, og det giver også muligheden for at flytte den løbende, hvis du er typen, der godt kan lide at lave lidt om på indretningen i dit hjem i ny og næ.

Vælg ikke sovesofa efter betræk eller farve

Selvom det som udgangspunkt er noget af det allerførste man får øje på, så er det vigtigt, at du ikke lader dig styre af dine design- og farvemæssige krav, når du går på jagt efter en sovesofa, for det er heldigvis nemt at skifte betrækket på en sovesofa, så det stemmer overens med din indretning og dine præferencer i denne sammenhæng.

Det kræver hverken stor erfaring eller tålmodighed at skifte betræk på en sovesofa, for i mange tilfælde er det en nem og gnidningsfri proces, der kan klares på ganske kort tid, og det sikre også at du jævnligt kan skifte dit betræk og farven på din sovesofa, så du er med på moden og hele tiden har et betræk, der er moderne. Det betyder også, at du ikke skal være bange for at købe en sovesofa, der har en anden farve end hvad du ville foretrække, for du kan bare udskifte betrækket.

Det betyder også, at du ikke skal tænke på dit køb som en fast løsning, men du skal derimod se mulighederne i, at du får rig mulighed for at skifte betrækket. Der er faktisk mange danskere, der benytter sig af denne mulighed, da det ikke blot får deres møbler til at se helt nye ud, når du får ombetrukket dem, men det kan også gøre det nemmere at få sovesofaen til at harmonere med indretning i et bestemt lokale, hvis den bliver flyttet eller der sker en markant ændring i det lokale, hvor den står i. Ydermere, så er det også langt billigere at skulle ombetrække sin sovesofa frem for at skulle investere i en helt ny af slagsen.

Vælg sovesofa på baggrund af kvalitet og pris

Som du nok allerede har fået indtryk af, så er der mange ting, der skal overvejes kraftigt i forbindelse med købet af en sovesofa, hvorfor det altså ikke kan klares i løbet af et par minutter. Hvis du ønsker at foretage et optimalt køb, så bør du som minimum overvej hvorvidt du ønsker en hård eller en blød madras, hvor meget du er villig til at investere i den respektive sovesofa samt hvor stor eller lille den skal være.

Det er tre meget essentielle og sigende parametre, der har stor indflydelse på dit valg af sovesofa, hvorfor det er vigtigt at de bliver inddraget på et tidligt plan i dine overvejelser. Udover de tre førnævnte parametre, så er det også meget vigtigt at du overvejer hvilken fjedertyper du ønsker i din kommende sovesofa, og her anbefaler vi klart at vælge en sovesofa med multipocket frem for bonell. Du kan også godt nøjes med en sovesofa med pocketfjedre, men det anbefales dog at du betaler den lille sum ekstra, det koster, at få en sovesofa, der er udstyret med multipocketfjedre.

Det vigtigste er at sørge for, at kvaliteten er i top, så du ikke ender med at investere i en sovesofa, der hverken er komfortabel eller kvalitativ. Det er først, når du har sikret dig kvaliteten, at du bør begynde at kigge efter prisen og søge efter billigere alternativer. Det er desværre ikke altid lige nemt at opsnuse de billige sovesofaer, men det kan dog sagtens lade sig gøre, hvorfor du ikke skal holde dig tilbage, men derimod bare sørge for at kigge løs.

Heldigvis er konkurrence på nettet blevet skærpet meget indenfor dette område på det seneste og det har resulteret i, at de forskellige forhandlere er begyndt at presse hinanden på prisen, hvilket du selvfølgelig skal gøre brug af! Det er ikke umuligt at finde en billig sovesofa, men det er bestemt heller ikke nemt – særligt ikke, hvis du stiller høje krav til den. I denne sammenhæng skal det dog siges, at det er vigtigt, at du ikke går på kompromis med prisen, da det kan være ødelæggende for vedkommende, der skal sove på den.

Find et stort udvalg af sovesofaer hos BedreNætter.dk

Hvis du har besluttet dig for, at du skal have en sovesofa og ved hjælp af denne artikel har lært, hvordan du finder frem til den helt rigtige sovesofa, så er næste skridt naturligvis bare at finde et sted, hvor man kan købe en sovesofa, der lever op til alle dine kriterier og behov.

Der findes – uden tvivl – et bredt spektrum af danske butikker og webshops, der forhandler særdeles spændende udvalg af sovesofaer, men det kan dog godt være vanskeligt at vælge mellem de mange muligheder, så vi har gjort det nemmere for dig. Vi anbefaler nemlig, at du handler hos BedreNætter.dk, der har et stort udvalg af alskens former for sovesofaer, som oven i købet bliver forhandlet til nogle af Danmarks bedste priser.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *